Woerden
650 jaar stadsrechten

In 2022 viert Woerden 650 jaar Stadsrechten. Ter gelegenheid van dit feestjaar ontstond bij verschillende partijen de behoefte om het geschiedenis verhaal van Woerden toegankelijke te maken voor een breed publiek.

In samenwerking met het Stadsmuseum Woerden, Kunst Educatie Scholen Woerden en de Stichts-Hollandse Historische Vereniging, zijn wij aan de slag gegaan om dit complexe geschiedenisverhaal om te zetten naar een animatiefilm.

Stappenplan animatie

Onderzoek

De aanpak van onze projecten verloopt via een vaste structuur van werken, die altijd begint met het vaststellen van een onderzoeksvraag. In deze case betrof dat: hoe is Woerden ontstaan en waarom kreeg het stadsrechten?Om deze vraag beantwoord te krijgen starten wij een periode van research waarin een of meerdere geschiedenis experts betrokken zijn. Zo heeft Niek de Kort – van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging – de geschiedenislijn voor dit project onderzocht en uitgeschreven.

Script

Met deze inhoudelijke tekst starten we de volgende fase, namelijk die van het filmscript. Het filmscript is de tekst die uiteindelijk overblijft en voorgelezen wordt door de stem acteur, ook wel voice-over genoemd. Het is een beknopte samenvatting van de inhoudelijke tekst, aangepast aan het niveau van de doelgroep.

Storyboard

Zodra het filmscript is goed gekeurd ondersteunen we de tekst met beeld in het storyboard. We onderzoeken niet alleen wat er te zien moet zijn, maar ook op welke manier dit het beste kan. In deze animatie hebben we gekozen om de beeldtaal met ieder geschiedenisblok mee te laten veranderen, zodat de verschillende cultureel technische uitingen uit het vroegere Woerden ook zichtbaar worden in de film. Denk aan de middeleeuwse pentekeningen, gravures, schilderijen, stadskaarten, zwart-wit fotografie, kleuren fotografie. De uiteindelijke beelden zijn combinaties van archief materiaal en zelfgemaakte tekeningen.

Voice-over

Een voice-over bepaalt voor een groot deel de toon van de film. Per project dragen wij meerdere stem-acteurs voor die goed bij het verhaal passen. Na de keuze van de klant, gaat het filmscript naar de stem-acteur en wordt de tekst ingesproken.

Animeren

Deze opname, tezamen met het storyboard, komt bij de animator terecht. De animator laat de tekeningen uit het storyboard bewegen zodat beeld en stem-opname één geheel gaan worden.

Sound design

In de laatste fase van het film maken voegen wij geloofwaardigheid en beleving toe. Dit doen we met behulp van geluid. Geluidseffecten en muziek trekken de luisteraar in het verhaal. Speelsheid, luchtigheid, ernst, een grapje. In het geluidsspoor komt de film samen én tot leven.

Advies

Dan is de film klaar en heb je als klant een prachtig monument! Wat ga je er dan mee doen? Om publiek te bereiken wordt deze film op verschillende manieren ingezet. Bijvoorbeeld als onderdeel van de expositie “Woerden 650 jaar stad”, in het Stadsmuseum Woerden. Of als programma onderdeel op de lokale scholengemeenschap en tijdens events van Woerdense organisaties. Online is de film opgenomen in het Verhaal van Woerden en ook als marketing tool wordt de film ingezet, zoals bijvoorbeeld op de site van Beleef Woerden.

CreditsGeproduceerd door Yesterday FilmResearch en tekst: Niek de KortScript: Dennis l’AmiScript en Art direction: Jaap van der SmanAnimatie: Wouter de GraafVoice-over: Annemiek LaarhovenSound design en muziek: Werner UrbanStagiair: Esmee Barten Begeleiding: Arja van Veldhuizen, Carole Leroy en Niek de Kort

Mede mogelijk gemaakt door Woerden 650 jaar, Stadsmuseum Woerden, KUVO, SHHV en Woerden City MarketingMet dank aanRHC Rijnstreek en Lopikerwaard, Rijksmuseum en Woerden Konnekt