Het ontstaan van Steenbergen

In 2022 vierde de stad Steenbergen (NB) haar 750 jarig bestaan. Als onderdeel van een overzichtstentoonstelling hebben wij een animatiefilm geproduceerd die dit complexe geschiedenisverhaal toegankelijk maakt voor een groot publiek.

Met behulp van oude stadskaarten, prenten, schilderijen en foto’s presenteren wij de belangrijkste ontwikkelingen in het sociaal-culturele leven van voorgaande generaties.

Stappenplan animatie

Onderzoek

De aanpak van onze projecten verloopt via een vaste structuur van werken, die altijd begint met het vaststellen van een onderzoeksvraag.

Script

Met deze inhoudelijke tekst starten we de volgende fase, namelijk die van het filmscript. Het filmscript is de tekst die uiteindelijk overblijft en voorgelezen wordt door de stem acteur, ook wel voice-over genoemd. Het is een beknopte samenvatting van de inhoudelijke tekst, aangepast aan het niveau van de doelgroep.

Storyboard

Zodra het filmscript is goed gekeurd ondersteunen we de tekst met beeld in het storyboard. We onderzoeken niet alleen wat er te zien moet zijn, maar ook op welke manier dit het beste kan. In deze animatie hebben we gekozen om de beeldtaal met ieder geschiedenisblok mee te laten veranderen, zodat de verschillende cultureel technische uitingen uit het vroegere Steenbergen ook zichtbaar worden in de film. Denk aan de middeleeuwse pentekeningen, gravures, schilderijen, stadskaarten, zwart-wit fotografie, kleuren fotografie. De uiteindelijke beelden zijn combinaties van archief materiaal en zelfgemaakte tekeningen.

Voice-over

Een voice-over bepaalt voor een groot deel de toon van de film. Per project dragen wij meerdere stem-acteurs voor die goed bij het verhaal passen. Na de keuze van de klant, gaat het filmscript naar de stem-acteur en wordt de tekst ingesproken.

Animeren

Deze opname, tezamen met het storyboard, komt bij de animator terecht. De animator laat de tekeningen uit het storyboard bewegen zodat beeld en stem-opname één geheel gaan worden.

Sound design

In de laatste fase van het film maken voegen wij geloofwaardigheid en beleving toe. Dit doen we met behulp van geluid. Geluidseffecten en muziek trekken de luisteraar in het verhaal. Speelsheid, luchtigheid, ernst, een grapje. In het geluidsspoor komt de film samen én tot leven.

Advies

Dan is de film klaar en heb je als klant een prachtig monument! Wat ga je er dan mee doen? Om publiek te bereiken wordt deze film op verschillende manieren ingezet. Bijvoorbeeld als onderdeel van de expositie ‘Het ontstaan van Steenbergen’, in de st. Gummaruskerk te Steenbergen.

CreditsRegie, concept, en illustraties: Jaap van der Sman
Sound design: Werner Urban
Animatie: Wouter de Graaf
Stagair: Freek van Santvoort
Script: Dasklaretaal en StudioJaap
Productie: Bos en Bos

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente SteenbergenMet dank aanRijksmuseum Amsterdam